I defibrilatori na ulicama privlače turiste u grad - ZG Vijesti - moj grad - Večernji list

U svijetu se uređaji koji spašavaju život srčanim i ostalim bolesnicima postavljaju čak i u sakralnim objektima.

Od iznenadne smrti od bolesti srca u Hrvatskoj umire oko devet tisuća osoba godišnje, što znači da svakoga sata jedna osoba umire zbog iznenadnog srčanog zastoja, dok je u Zagrebu ta brojka oko 1200 ljudi godišnje, dva do tri slučaja dnevno.

Ostojićeva inicijativa

Najkasnije u roku od 6 minuta mora se uspostaviti normalan srčani ritam, a kako je riječ o vodećem uzroku smrtnosti kod nas, Zagreb se konačno priključio listi europskih gradova koji su na frekventna okupljališta postavili automatske vanjske defibrilatore za hitnu reanimaciju. U Italiji, primjerice, zračna luka u Milanu u travnju 2012. dobila je četiri nova defibrilatora, a čak 12 milanskih crkava opremljeno je tom spasonosnom opremom.

– Početkom veljače postavit će se uređaji. To je izvrstan projekt koji je potreban Zagrebu – kaže Zvonimir Šostar, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo. Ideja je to koja postoji niz godina, a na inicijativu gradskog zastupnika Alena Ostojića konačno je započela realizacija projekta.

– Beč je postavio 190 vanjskih defibrilatora po sportskim dvoranama, a trenutačno razvijaju mrežu po gradskim trgovima. U prvih 10 mjeseci imali su 850 intervencija, a godišnje se dogodi 1600 srčanih udara. Oni su to iskoristili i marketinški, jer se defibrilatori nalaze na oglasnim displejima, pa grad to ne košta ništa, a i privlače turiste kao grad sa lako dostupnom medicinskom pomoći – kaže Ostojić. Kod nas projekt će se financirati iz gradskog proračuna, no još nije poznato koliko će to stajati porezne obveznike, a postavit će se u zatvoreni prostor na vidljivo označena mjesta. Vanjskim defibrilatorima trebali bi rukovati volonteri-laici, koji bi bili posebno obučeni, a mreža volontera će se formirati prema mjestu njihova stanovanja.

Mreža volontera

– Problem je tih prvih 5 minuta od srčanog udara, kada je najbitnije reagirati, jer Hitna ne može tako brzo doći. Prvo će se obučiti policajce, vatrogasce i zaposlenike Holdinga, poput vozača ZET-a – objašnjava Ostojić.

Nakon pilot-lokacija, oko 35 do 40 vanjskih defibrilatora planira se postaviti na mjesta na kojoj je velika fluktuacija ljudi.
LOKACIJE

Gradske ljekarne na Trgu bana J. Jelačića

ZET, okretište tramvaja na Črnomercu

Glavni kolodvor Zagreb

ZET, okretište tramvaja na Remizi

ZET, autobusni terminal Glavni kolodvor

Autobusni kolodvor Zagreb

ZET, okretište tramvaja Dubrava