Pokazujem rezultate 1 do 2 od 2

Koliko su e-cigarete štetne?

Raspravljate o temi Koliko su e-cigarete štetne? u Zdravlje forumu, dio Život i Stil foruma; ...

 1. #1
  Liže čim zine Avatar od korisnika Scorpy
  Datum registracije
  18-10-08
  Poruka
  4,055
  Liked
  124 times

  Koliko su e-cigarete štetne?

  Harvard, Oxford, Cambridge, Johns Hopkins, Stanford, Institut Karolinska... - praktički nijedno poznato sveučilište ili medicinski fakultet - nemaju odgovor na pitanje o štetnosti elektroničkih cigareta. Jesu li kancerogene, ne zna se. Nije poznato ništa o posljedicama dugotrajnog pušenja e-cigareta. Što je i logično, proizvod je na tržištu tek petnaestak godina. Mijenjao se otad i kemijski sastav tekućina koje u njih stavljate i uređaj (baterija plus grijač) koji od tih tekućina stvara aerosol. Nisu pare posrijedi - isparavanje znači da tvar mijenja agregatno stanje, prelazi iz tekućeg ili čvrstog stanja u plinovito - nego baš aerosol, raspršene čestice.

  Pitao sam o tome i liječnike. Nekima je znanje zastarjelo pa lupaju o formaldehidu - koji jest kancerogen, ali ne nalazi se više u sastavu tekućina; sada se prave od propilenglikola, glicerina i nikotina. Neki su iskreni pa vele da nemaju pojma. Neki pak govore o aromama, koje jesu problem. Ne postoji standard koji bi odredio kako se prave. Pojedini okusi, npr. cimeta, doista se dobivaju upitnim metodama. Nikotin sam za sebe otrovan je i izaziva ovisnost, ali ne i rak. Propilenglikol postoji u brojnim proizvodima, stavlja se npr. u inhalatore za astmu. Iako je testiran na unošenje u probavni trakt, nije provjeren na zagrijavanje i udisanje.

  Sve u svemu, mnogo je tu nepoznanica. Ali ne čini mi se upitnom tvrdnja da e-cigarete štete mnogo manje od "pravih" cigareta i cigara. Što velite?
  Potpisi su za budale.

 2. #2
  Liže čim zine Avatar od korisnika Scorpy
  Datum registracije
  18-10-08
  Poruka
  4,055
  Liked
  124 times

  Re: Koliko su e-cigarete štetne?

  Klinika Mayo, možda najpoznatija bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da su elektroničke cigarete izvrsno sredstvo za odvikavanje od pušenja te potiče liječnike da ih preporučuju pacijentima kao nadomjestak za klasične cigarete.

  https://www.churnmag.com/news/mayo-c...ig-experiment/

  Još dalje ide Kraljevsko udruženje liječnika Velike Britanije (Royal College of Physicians), koje ističe da ukupna štetnost e-cigareta ne prelazi 5 posto štetnosti "pravih" cigareta.

  Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction | RCP London

  Zašto je to bitno? Pa zato što je stanje u hrvatskom zdravstvu katastrofalno. Hrvatska se po broju pušača nalazi na trećemu mjestu u Europskoj uniji, i ta činjenica upozorava na ogroman zdravstveni problem s kojim ćemo se suočiti u vrlo skoroj budućnosti: "Lijekovi za liječenje karcinoma sve su skuplji, a oboljelih je sve više. U roku od deset godina više nećemo imati mogućnost liječenja oboljelih pacijenata", veli doc. dr. sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te apelira kako je krajnji čas da svim mogućim sredstvima pokušamo zaustaviti epidemiju pušenja, i to: "... e-cigaretama, grijanim duhanom… - bilo čim što će nam pomoći smanjiti broj pušača." (izvor)
  Potpisi su za budale.

Slične Diskusije

 1. Cigarete
  By Robert in forum Upoznavanje i Druženje
  Odgovora: 346
  Zadnja poruka: 13-09-16, 14:14
 2. Cigarete... da ili ne???
  By tree_hill_girl in forum Ženski Kutak
  Odgovora: 234
  Zadnja poruka: 10-01-15, 22:56
 3. cigarete
  By Mystic Tomato in forum Recycle Bin
  Odgovora: 1
  Zadnja poruka: 24-05-07, 18:28
 4. cigarete
  By toni-D in forum Recycle Bin
  Odgovora: 1
  Zadnja poruka: 22-05-07, 18:28
 5. Odgovora: 1
  Zadnja poruka: 01-05-07, 04:07

Lajkaj nas na Facebooku